Биографичната книга Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ на журналиста Георги Тошев

...
Биографичната книга Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ на журналиста Георги Тошев
Коментари Харесай

Зловещата Държавна сигурност тормозила големия Георги Парцалев години наред

Биографичната книга „ Георги Парцалев. Хамлет от град Левски “ на журналиста Георги Тошев ще бъде показана на 18 юни, четвъртък, от 18.30 ч. на огромната сцена на Сатиричния спектакъл, заяви издателство „ Книгомания “, представено от dnevnik.bg.
Събитието ще се организира в сходство с хигиеничните ограничения и до изчерпването на допустимите 50% от местата в залата. Организаторите приканват и за персонални защитни средства.

Книгата излиза във връзка 95 години от рождението на артиста. Специални посетители ще бъдат сътрудници и другари на Георги Парцалев (1925 – 1989). По време на премиерата ще бъде показан и неизлъчваният до момента документален пълнометражен филм на Георги Тошев в памет на артиста – „ Рицарят на смеха “.

Той е от златната плеяда български артисти. Изиграл е повече от 70 театрални и кино функции, най-вече комедийни, които са пример на актьорско майсторство.
„ Няма създание със схващане в България, което да не е чувало, да не е виждало и да не обича Парцалев. И бебетата го познаваха и го обичаха, и старците го познаваха и го обичаха… “, споделя актрисата Татяна Лолова.

Въпреки че има любовта на публиката десетилетия, Парцалев остава без публично самопризнание приживе, защото не е почетен с нито една премия. Дори не му е разрешено да изиграе Дон Кихот – мечтана от него роля.
За основаването на книгата голямо значение има архивът на Парцалев, който е съхраняван от историка Борис Цацов и възложен на Георги Тошев.

„ ТАЗИ КНИГА Е ЕДНО ОТ НАЙ-ТРУДНИТЕ МИ ПЪТУВАНИЯ В ПРОФЕСИОНАЛНИЯ МИ ЖИВОТ. РАЗБРАХ, ЧЕ ВСЪЩНОСТ НИЩО НЕ ЗНАЕМ ЗА ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ. А С ТОЗИ КУФАР С АРХИВИ ИЗСКОЧИХА ТОЛКОВА МНОГО И ЛИЧНИ НЕЩА, КОИТО НИ ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВНИКНЕМ И РАЗБЕРЕМ ДУШЕВНОСТТА НА ПАРЦАЛЕВ. ТОВА ИЗДАНИЕ НАБЛЯГА НА ЖИВОТА И РОЛИТЕ МУ; Търговско отделение Е ОПИТ ДА съдебна експертиза ПОДРЕДИ И ОБЯСНИ СЛУЧИЛОТО съдебна експертиза “, КАЗВА АВТОРЪТ.

Важен миг за Тошев при писането е, когато прочита досието на артиста. То опровергава слуховете, че е бил покровителстван от Людмила Живкова. Актьорът не е бил вербуван, нито е получавал апартамент от властта. Напротив, бил е наблюдаван постоянно и дълги години. За това време той е бил отстъпник, неразбираем и постоянно излъчен и наранен, излиза наяве от книгата.

„ Зад фасадата на успеха, парите, почитателите се случва животът на един сензитивен, раним и постоянно излъчен човек. Държавна сигурност, доносите на сътрудници и „ другари “, другата половост, любовта на сцената и неналичието й в живота го трансформират в трагична персона. Започвайки тази книга, не допусках обаче какъв брой комплициран и спорен живот се крие зад усмивката с мустака. Георги Парцалев умира на 64 години, месец преди да падне комунистическият режим в България. Смъртта, както и животът му са обект на безкрайни спекулации. Тази книга търси истината “, написа Георги Тошев в предговора на изданието.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР